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  1. 学習院大学
  2. 文学部
  3. 人文
  4. (9)

日本語の味覚形容詞語彙の類型的構造および方言分布成立 : 「五味」とスイ・スッパイ・スッカイの語源(中国語「酢」)の再検討

http://hdl.handle.net/10959/2740
http://hdl.handle.net/10959/2740
79770bc3-2186-43a2-939e-7d10816aa458
名前 / ファイル ライセンス アクション
jinbun_9_7_33.pdf jinbun_9_7_33.pdf (2.5 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2013-03-15
タイトル
タイトル 日本語の味覚形容詞語彙の類型的構造および方言分布成立 : 「五味」とスイ・スッパイ・スッカイの語源(中国語「酢」)の再検討
言語 ja
タイトル
タイトル ニホンゴ ノ ミカク ケイヨウシ ゴイ ノ ルイケイテキ コウゾウ オヨビ ホウゲン ブンプ セイリツ ゴミ ト スイ スッパイ スッカイ ノ ゴゲン チュウゴクゴ ス ノ サイケントウ
言語 ja-Kana
タイトル
タイトル On the Lexical Structure and Etymology of Several Basic Japanese Adjectives Used to Express Sense of Taste and Other Senses-Amai, Karai, Suppai, Nigai, and Others.
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 安部, 清哉

× 安部, 清哉

WEKO 39462
CiNii ID 1000080184216
e-Rad 80184216
AID DA10638947

ja 安部, 清哉
ISNI

ja-Kana アベ, セイヤ

en ABE, Seiya

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 This paper will examine features related to the geographical distribution of Japanese adjectives used to express sense of taste, including Amai, Karai, Suppai, Nigai, and others, that are problematic in a historical linguistics context pertaining to the roots of Japanese language. In particular, it has been proven that the etymology of“ *sukwa-shi( <suppa-i, <sukka-i)” in the East-Japanese dialect, Chinese “酢”, and “*sem” of Proto-Austronesian (PAN) language have the identical root and origin, and that the etymology of“ su-shi( < su-i)” in the West-Japanese dialect is Chinese“ 酸”. It has also been demonstrated that the roots of these adjectives have the same origin in Asian Language.   In addition, by examining the etymology of these adjectives, this paper will describe that a cross structure composed of four words is the prototype lexical structure of Japanese basic adjectives. Keywords: geographical distribution, Japanese adjectives, sense of taste, Amai, Karai, Suppai, Nigai, etymology,“ *Sukwa-shi( <suppa-i, <sukka-i)” as for sour,“ Su-shi( <su-i)” as for sour,“ 酢”,“ 酸”, prototype structure, basic adjectives.
内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 研究論文
書誌情報 ja : 人文

号 9, p. 7-33, 発行日 2011-03-28
出版者
出版者 学習院大学人文科学研究所
言語 ja
ISSN
収録物識別子タイプ PISSN
収録物識別子 18817920
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11841726
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
URI
識別子 http://hdl.handle.net/10959/2740
識別子タイプ HDL
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Ver.1 2023-05-15 15:01:20.702516
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